Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις από τα υψηλά 22 μηνών. Τα βλέμματα σε ΕΚΤ και ΒοΕ. Στο υψηλότερο επίπεδο από τα επίπεδα προ Lehman ο FTSE 100. Ανοδικά τα futures της Wall. Βουτιά στις αποδόσεις Ισπανίας.

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις είναι η εικόνα από τη σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς επενδυτές και αναλυτές κινούνται στους ρυθμούς των αποφάσεων της ΕΚΤ και της ΒοΕ για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,21% στις 7736 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,26% στις 3.708 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,10% στις 6.105 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,02% στις 8.604 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,72% στις 6.056 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,66% στις 17.439 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με κέρδη κυρίως λόγω των απροσδόκητα θετικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία. Οι εξαγωγές της Κίνας εξέπληξαν άπαντες καταγράφοντας άλμα 14,1% το Δεκέμβριο.

Στήριξη στις αγορές δόθηκε και από την απροσδόκητα θετική δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας. Η Μαδρίτη άντλησε συνολικά 5,8 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τους στόχους ενώ για πρώτη φορά πωλήθηκαν τίτλοι με ρήτρες συλλογικής ευθύνης. Το κόστος δανεισμού μειώθηκε κατά 80 μονάδες βάσης για τα 5ετή ομόλογα. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου Ισπανίας να υποχωρεί κάτω από 5%.

Οι επενδυτές ωστόσο, στρέφουν την προσοχή τους στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησαν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνέντευξη Τύπου του κ. Ντράγκι και κυρίως τα όσα θα δηλώσει για την πορεία της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v